Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Arenberggebouw

Het Arenberggebouw ligt in hartje Brussel:

  • in de Arenbergstraat
  • tussen de Sint-Hubertusgalerij, de Beenhouwersstraat en de Bergstraat
  • op wandelafstand van de Grote Markt.

Openingsuren

  • Het Arenberggebouw is op weekdagen open van 8u tot 19u.
  • Van 17u tot 19u is er een bewaker aanwezig aan het onthaal.
  • Na 19u kunt u het gebouw enkel nog verlaten via de nooduitgang.

Bezoekers

Bezoekers melden zich aan bij de ontvangstbalie op het gelijkvloers. De balie verwittigt de betrokken persoon die de bezoeker komt ophalen. Algemeen geldt dat bezoekers niet zonder begeleiding/opvang worden toegelaten in het gebouw.

Bereikbaarheid

Met het openbaar vervoer

Het Arenberggebouw ligt op wandelafstand van het Centraal Station. Voor meer informatie over de uurregelingen van de treinen, raadpleeg de website van de NMBS. In het Centraal Station kunt u ook de metro nemen. De halte ligt op de lijn 1 Wetstation - Stokkel en lijn 5 Erasmus – Hermann-Debroux. Voor meer informatie, raadpleeg de website van de MIVB. In de buurt van het Centraal Station bevinden zich een aantal haltes van verschillende buslijnen. Raadpleeg daarvoor de website van de MIVB. Toegankelijkheid voor personen met een beperkte mobiliteit De toegang voor personen met een beperkte mobiliteit bevindt zich aan Arenbergstraat nummer 5 (poort aan de voorkant van het gebouw). Meld u aan bij het onthaal door aan te bellen aan de poort. Het onthaalpersoneel zal u binnenlaten en verder begeleiden. Indien u tijdig verwittigt dat u met de wagen komt, kunt u gebruikmaken van een daartoe voorziene parkeerplaats in het gebouw.

Met de wagen

Neem de kleine ring van Brussel. Ter hoogte van de Kruidtuin, neemt u de Pachecolaan, richting Nationale Bank en Centraal Station. De Arenbergstraat bevindt zich aan de vierde verkeerslichten rechts (kruispunt Berlaimontlaan, Arenbergstraat, Keizerinlaan en Loxumstraat).

Parking

In de parking van het Arenberggebouw zijn enkel dienstwagens toegelaten.

Bezoekers kunnen best de parking Grote Markt gebruiken, gelegen op wandelafstand van het Arenberggebouw. Er zijn 2 ingangen voor de parking Grote Markt:

  • via de Keizerinlaan
  • via de Grasmarkt.

De parking verlaten kan enkel via de Keizerinlaan.

Meer informatie op de website van Interparking.

Leveringen

Leveranciers kunnen binnenrijden langs de achterkant van het gebouw. De garagepoort is gesitueerd op Beenhouwersstraat 48 en geeft toegang tot een 'binnenstraat', door het gebouw. Via de binnenstraat kunnen ze de levering tot vooraan het gebouw brengen. Daar is een dubbele deur die toegang geeft tot de archiefruimte op het niveau -1 en tot de liften.

Leveringen gebeuren best met een bestelwagen. Er is niet veel manoeuvreerruimte in de Beenhouwersstraat en in de binnenstraat. Vrachtwagens kunnen best de leveringen in de Arenbergstraat afzetten en met een handpallettruck binnenrijden via Arenbergstraat 5. De poort aan Arenbergstraat 5 geeft ook toegang tot de binnenstraat.

Meer informatie over de bereikbaarheid van gebouwen van de Vlaamse overheid vindt u in de bereikbaarheidsgids van de Vlaamse overheid.