Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Vormingsaanbod voor erfgoedbeheerders

Het departement Cultuur, Jeugd en Media, FARO en Heemkunde Vlaanderen bieden dit najaar een brede waaier aan opleidingen voor de erfgoedsector.

Het departement Cultuur, Jeugd en Media, FARO en Heemkunde Vlaanderen bieden een brede waaier aan opleidingen voor de erfgoedsector. Het gebundelde aanbod van de drie organisaties wordt jaarlijks verwerkt in de vormingsbrochure Leren in/voor de cultureel-erfgoedsector. Van zodra een nieuwe vormingsbrochure beschikbaar is, wordt ze online beschikbaar gemaakt.

De consulenten registratie van het Departement Cultuur, Jeugd en Media bieden vormingen aan. De cursussen zijn bestemd voor medewerkers en vrijwilligers van erfgoedbeherende instellingen, maar ook leden van lokale erfgoedverenigingen of kerkbesturen en alle andere geïnteresseerden zijn welkom.

RESTEREND VORMINGSAANBOD VOOR 2019

 • Basiscursus Informatiebeheer https://faro.be/kalender/basiscursus-informatiebeheer-voor-erfgoedcollecties : geen voorkennis vereist
 • Data:
  • 20.11.2019
  • 28.11.2019
  • 05.12.2019

 

Praktische informatie

 • Voor elke cursus kunnen vijftien deelnemers inschrijven. Als een cursus voor minder dan de helft volzet is, kan die worden uitgesteld. Je ontvangt daarover altijd op tijd een bericht.
 • De deadline voor inschrijving voor elke cursus is twee weken voor de (eerste) lesdag.
 • In de deelnameprijs is een broodjeslunch inbegrepen.
 • Facturatie gebeurt telkens na de cursus. Je hoeft dus niet op voorhand te betalen.
 • Ben je ingeschreven, maar toch onverwacht verhinderd? Laat dat zo snel mogelijk weten via ergoeddatabanken@vlaanderen.be​.  


Vormingsbrochure

FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoedveld, stelde een handige vormingsbrochure (PDF) samen voor het najaar 2018. Die bundelt het eigen aanbod en is aangevuld met de vormingsinitiatieven van Heemkunde Vlaanderen en het Departement CJM. 


Detailinformatie per cursus

Basiscursus

Informatiebeheer van erfgoedcollecties
 

Data

20, 28 november en 5 december 2019

Inhoud

De basiscursus informatiebeheer voor erfgoedcollecties is een driedaagse cursus die jaarlijks wordt georganiseerd. De cursus helpt medewerkers en vrijwilligers van erfgoedbeherende instellingen op weg om een erfgoedcollectie en de daarmee verbonden contextuele informatie te registreren, beter te benutten en in te zetten voor het behoud, het beheer en de ontsluiting ervan. Tijdens deze cursus leer je niet met een specifiek softwarepakket werken. De informatie is wel toepasbaar in alle collectiebeheersystemen. De focus van de cursus ligt op objectencollecties, niet op archief- en bibliotheekcollecties.

Doelgroep

Medewerkers en vrijwilligers van erfgoedbeherende instellingen die de registratie van een erfgoedcollectie en de informatie er rond verzorgen

Organisatie

Departement Cultuur, Jeugd en Media (CJM) m.m.v. Provincie Oost-Vlaanderen

Docent

Annelies De Mey (Designmuseum), Lien Lombaert (Provincie Oost-Vlaanderen), Livia Snauwaert (CJM) en Charles Strijd

Tijdstip

10.00 – 16.00 uur

Locatie

20 en 28 november 2019: Vlaams Administratief Centrum Virginie Loveling, Koningin Maria Hendrikaplein 70, 9000 Gent

5 december 2019: MAS – Museum aan de Stroom, Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen

Deelnameprijs

30 euro (inclusief syllabus en lunch)

Aantal deelnemers

15

Inschrijven en meer info

erfgoeddatabanken@vlaanderen.be

 

Nog vragen?

Neem contact op met het Departement Cultuur, Jeugd en Media via erfgoeddatabanken@vlaanderen.be