Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Kasteel van Gaasbeek

Net buiten Brussel maar middenin de glooiende heuvels van het Pajottenland troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht kende een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. De graaf van Egmond was een van de bekendste eigenaars. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling op het einde van de negentiende eeuw dankzij de excentrieke markiezin Arconati Visconti. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en bespeelde het als historisch theaterdecor. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. U dwaalt er door historiserende interieurs en ontdekt er wandtapijten, schilderijen, meubilair, beelden en andere waardevolle objecten.

Een bezoek aan het kasteel prikkelt al u zintuigen. Verrassende projecten waarin historisch erfgoed op een creatieve manier ‘vertaald’ wordt naar vandaag, dompelen u onder in steeds wisselende decors.

In het kasteel vind u verder een bibliotheek en een archief (beide toegankelijk op afspraak), een museumshop en een regionaal bezoekerscentrum.

Het kasteelpark met zijn eeuwenoude bomen, vijvers, dreven, kronkelende paden en her en der opgetrokken historische gebouwen, vormt een gedroomde plek voor onthaasting. In het domein bevindt zich ook de unieke museumtuin, waar oude fruit- en groentesoorten gekoesterd worden.


 

Contact

Kasteel van Gaasbeek

Kasteelstraat, 40, 1750 Gaasbeek (Lennik)

Tel.: 02 531 01 30

Fax: 02 531 01 43

kasteelvangaasbeek@vlaanderen.be

www.kasteelvangaasbeek.be