Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

De Collectie Ghysels

Opendepot-klanken

Bezoek de collectie mechanische dansorgels van Jef Ghysels in het kijk- en luisterdepot: 125 jaar muziekgeschiedenis staat voor u opgesteld. Tijdens een rondleiding wordt het verhaal van de danscultuur en het kermisvertier uit het begin van de twintigste eeuw uit de doeken gedaan aan de hand van de instrumenten. De focus ligt op het technisch vakmanschap uit de regio Antwerpen. Tot op de dag van vandaag zijn er nog steeds orgelbouwers actief.

Als afsluiter van een bezoek worden enkele verzoeknummertjes gespeeld en kan er een walsje gedanst worden!
 
 

Groepen

Individuele bezoekers

Groepsrondleidingen (met maximaal 17 personen) zijn mogelijk elke tweede dinsdag van de maand.


Reservatie: www.museumvleeshuis.be of gidsenwerking@stad.antwerpen.be


Prijs: 110 euro (per groep)


Meer info: Antwerpen Toerisme & Congres

Grote Markt 13 - 15, 2000 Antwerpen

 

Individuele bezoekers kunnen elke laatste zaterdag van de maand het depot bezoeken. Het bezoek start om 14u.


Reservatie: www.museumvleeshuis.be of
tel. 03 338 95 85


Prijs: 8 euro per persoon (12 euro met cd dansorgelmuziek)


Meer info: Info Cultuur - Wisselstraat 12

(hoek Grote Markt), 2000 Antwerpen

De collectie Ghysels 

In 2007 werd de Vlaamse Gemeenschap eigenaar van een collectie mechanische muziekinstrumenten. Ze kocht de orgelcollectie van Jef Ghysels, een bekend verzamelaar van dans- en kermisorgels. Het geheel bestaat uit:

  • 4 grote dansorgels
  • 12 kleinere orgels
  • een collectie beeldjes
  • documentair materiaal
  • een uitgebreide reeks orgelmuziekboeken.

De collectie Ghysels werd in 2008-2009 aan het grote publiek getoond op de tentoonstelling Continental Superstar in het Jubelparkmuseum. Sinds 2010 is de collectie opgeslagen in een geklimatiseerd depot van Katoen Natie in Kallo. Kunsten en Erfgoed staat in voor het beheer ervan.

De collectie Ghysels vertelt het boeiende verhaal van de danscultuur en het kermisvertier uit het begin van de 20ste eeuw. Ze illustreert het technisch vakmanschap op gebied van orgelbouw dat in Vlaanderen – en vooral Antwerpen – aanwezig was. Tot op de dag van vandaag zijn diverse orgelbouwers actief in de regio Antwerpen.

In het najaar van 2013 nam minister Schauvliege de beslissing om in te gaan op het voorstel van de stad Antwerpen om de orgelcollectie Ghysels een permanente bestemming te geven in het Museum Vleeshuis in Antwerpen. Dit museum draagt onder de titel Klank van de Stad zorg voor een historische collectie muziekinstrumenten. De aard van de collectie Ghysels en de historische band van mechanische orgels met Antwerpen sluiten hier naadloos bij aan.