Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Topstukken

Collectie Stad Antwerpen - foto © Michel Wuyts & Bart Huysmans
20.02.2020

De kaart Utopia van Abraham Ortelius is definitief beschermd als topstuk. De Antwerpse cartograaf Abraham Ortelius maakte de Utopia-kaart in 1595-1596 op basis van het boek Utopia van de humanist Thomas More. Ze werd in twaalf exemplaren gedrukt in Antwerpen. Er is wereldwijd nog slechts één exemplaar bekend: de kaart die door de Koning Boudewijnstichting werd aangekocht en zo naar het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen kon terugkeren.

Klein retabel van de passie © KIK-IRPA
11.12.2019

Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901) bezat een hoogwaardige kunstverzameling, waarvan vooral de schilderkunst, met het wereldbefaamde schilderij Dulle Griet van Pieter Bruegel, internationale faam kent. Uit die verzameling worden nu een aantal werken definitief beschermd als topstuk: beeldhouwkunst uit de 8ste tot 18de eeuw, plaketten en kleine reliëfs uit de 13de tot 17de eeuw.

Baafskathedraal Gent © Lukasweb.be-Art in Flanders vzw, foto KIK-IRPA
19.06.2018

Na intensief onderzoek werd de oude overschildering verwijderd die het hoofdpersonage van het Lam Godsveelluik bijna vijf eeuwen lang bedekte. Het welbekende Lam – een onbewogen en eerder neutrale figuur, met een breed voorhoofd en grote oren – maakt zo opnieuw plaats voor Van Eycks origineel. Dat middeleeuwse Lam fascineert door zijn uitgesproken snuit en grote, frontale ogen waarmee het de toeschouwer intens betrekt bij het ultieme offertafereel.

Tongeren, Heilige Matthias - © KIK-IRPA
23.02.2018

25 laatmiddeleeuwse beelden en een verzameling reliekbeeldjes uit het Maasland zijn definitief beschermd als topstuk.

Antependium met Christusmonogram en Oog Gods, detail van medaillon © KIK-IRPA
21.02.2018

De verzameling liturgische objecten in stro uit museum DE MINDERE te Sint-Truiden zijn definitief beschermd als topstuk.

De absintdrinkster (Leon Spilliaert)  © www.lukasweb.be - Art in Flanders vzw (foto: Michel Burez)
19.02.2018

Minister van Cultuur Sven Gatz heeft acht bijkomende werken van Léon Spilliaert (1881-1946) definitief beschermd als topstukken. Op de topstukkenlijst staan daarmee twaalf werken uit het erg eigenzinnige oeuvre dat deze Belgische kunstenaar ons heeft nagelaten.

Sint-Baafskathedraal © www.lukasweb.be – Art in Flanders vzw, foto KIK-IRPA, Brussel
06.12.2017

Eind 2012 ging het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) van start met de eerste fase van de conservatie-restauratiecampagne van het Lam Godsveelluik van de gebroeders Van Eyck. Op de panelen en originele lijsten van het gesloten altaarstuk, die uitvoerig overschilderd waren, werd de originele verflaag van Van Eyck secuur blootgelegd. Na vier jaar behandeling keerden de buitenluiken van het Lam Gods en hun lijsten eind 2016 terug naar de Sint-Baafskathedraal.

© foto KIK-IRPA, Brussel
09.11.2017

Vlaams ministers Bourgeois en Gatz maken bijkomende budgetten vrij te voor een doorgedreven restauratiecampagne
van de onderste binnenpanelen. In 2019 kan deze tweede fase van de restauratie voltooid zijn, net op tijd voor het Van Eyckjaar in 2020.

James Ensors 'Verbazing van het masker Wouse'
05.10.2017

De ‘Verbazing van het masker Wouse’ van James Ensor uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen is definitief beschermd als topstuk.

"de dood van de heilige Maagd” uit 1623 van Nicolas Poussin
05.10.2017

Het schilderij ‘Dood van de Heilige Maagd’ van Nicolas Poussin uit de Sint-Pancratiuskerk te Sterrebeek is definitief beschermd als topstuk.

Pagina's

Abonneren op RSS - Topstukken