Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Nieuws

Zeg je mening over het Europees Erfgoedlabel

23.04.2018
Mundaneum by fdecomite (CC BY 2.0, via Wikimedia Commons)
Mundaneum by fdecomite (CC BY 2.0, via Wikimedia Commons)Mundaneum by fdecomite (CC BY 2.0, via Wikimedia Commons)

De Europese Commissie lanceerde onlangs een openbare raadpleging over het Europees Erfgoedlabel en jouw mening telt! 

Het Europees Erfgoedlabel zet erfgoedsites die de Europese waarden, idealen, geschiedenis en integratie symboliseren in de kijker. Sinds 2013 kunnen sites het EU-label krijgen. Ze worden gekozen voor hun symbolische waarde, de rol die ze speelden in de Europese geschiedenis en de  activiteiten die ze ontplooien om de Europese Unie dichter bij de burgers te brengen.

Er zijn momenteel 38 sites in de ganse EU die het label al kregen zoals de Abdij van Cluny (Frankrijk), het hart van het oude Athene (Griekenland), het Verdrag van Maastricht (Nederland), de Hofburg in Wenen (Oostenrijk), de universiteitsbibliotheek van Coïmbra (Portugal). In België zijn dat het Mundaneum in Bergen en de mijnsite Le Bois du Cazier in Charleroi.

De Europese Commissie organiseert tweejaarlijks een selectieprocedure voor de toekenning van maximum één Europees Erfgoedlabel per lidstaat. Een intra-Belgisch secretariaat is verantwoordelijk voor de selectieprocedure op Belgisch niveau.

In 2018 tijdens het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed kan jij je stem laten horen! De Europese Unie organiseert nu een grote raadpleging. Alle geïnteresseerde burgers en organisaties kunnen hun mening delen over de rol van het label.

Laat ons jouw menig horen (tot 24 mei)