Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Nieuws

Vlaanderen en Québec ondersteunen samen podiumkunsten voor jong publiek

14.11.2018

De Vlaamse Regering en de Regering van Québec, Canada, ondersteunen samen projecten in de podiumkunsten die zich toespitsen op een jong publiek. De twee partners lanceren vandaag een projectoproep naar organisaties of kunstenaars uit Vlaanderen en Québec voor een financiële ondersteuning van projecten in de podiumkunsten in al zijn vormen – dans, theater, marionetten, circus, …  - op maat van een jong publiek.

De oproep kadert in de bilaterale samenwerking tussen Vlaanderen en Québec, die al bestaat sinds 2002. Zo waren er de voorbije jaren Québecse artiesten, auteurs en vertalers te gast in het Frans Masereel Centrum in Kasterlee en het Vertalershuis in Antwerpen. Passa Porta in Brussel zette in op uitwisselingen van schrijfresidenties met de Unie van schrijfsters en schrijvers van Québec (UNEQ).

Het is echter de eerste keer dat er een gezamenlijke oproep gelanceerd wordt die focust op een jong publiek. Van kleuter tot peuter, van adolescent tot jonge volwassene. Aandacht voor jeugd is op die manier een gezamenlijke prioriteit voor beide partners, die elkaar deze week ontmoeten tijdens een werkbezoek in Québec, om samenwerkingen in de sector te stimuleren. Een tiental Vlaamse organisaties ontmoeten er hun plaatselijke collega’s voor verkennende gesprekken.

Voor deze oproep wordt ruim 100.000 euro vrijgemaakt. Kandidaten kunnen een projectaanvraag indienen tot en met 15 januari 2019. De projecten moeten minstens één Vlaamse partner en één partner in Québec hebben. De oproep vind je op https://cjsm.be/cultuur/samenwerkingQuebec.