Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Nieuws

UNESCO overhandigt certificaat van de registratie van de biercultuur in België als immaterieel cultureel erfgoed

19.05.2017

Vorig jaar besliste de UNESCO dat de biercultuur in België een plaats verdient op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Deze erkenning door de UNESCO betekent een belangrijke morele opsteker voor de biercultuur in ons land en mag beschouwd worden als een beloning voor de inzet van al wie zich in Vlaanderen, Wallonië, Brussel en de Duitstalige Gemeenschap inzet om deze rijke biercultuur levendig te houden.

Op vrijdag 19 mei 2017 overhandigden vertegenwoordigers van de UNESCO het certificaat naar aanleiding van de erkenning, officieel aan de ministers voor cultuur, Sven Gatz (Vlaamse Gemeenschap), isabelle Weykmans (Duitstalige Gemeenschap), Alda Greoli (Franse Gemeenschap) en de voor het immaterieel cultureel erfgoed bevoegde minister-president van het Brussels Gewest, Rudi Vervoort.

De biercultuur in België is een traditie die sinds mensenheugenis en tot op de dag van vandaag in heel het land beleefd wordt. Bier heeft in België in al zijn diversiteit een plaats in cafés, in de woonkamer, bij feesten en evenementen, in de gastronomie en op zoveel andere plaatsen. De biercultuur maakt dan ook deel uit van de identiteit en het cultureel erfgoed van heel het land. Maar het zijn vooral de talrijke maatregelen door tal van organisaties en instellingen die een garantie bieden dat de biercultuur ook op lange termijn blijft bestaan, die de UNESCO ertoe hebben aangezet om de biercultuur in België te erkennen.

Persmededeling