Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Nieuws

Oproep voor culturele samenwerkingsprojecten tussen Vlaamse Gemeenschap en Hauts-De-France

26.01.2018
foto (c) Michiel Devijver
foto (c) Michiel Devijverfoto (c) Michiel Devijver

De Noord-Franse regio, Hauts-de-France, en de Vlaamse Gemeenschap hebben een overeenkomst ondertekend voor culturele samenwerking. De politieke verantwoordelijken, vice-voorzitter van Hauts-de-France François Decoster en Vlaams Cultuurminister Sven Gatz, hebben donderdag in Gent de samenwerkingsovereenkomst ondertekend en meteen een projectoproep gelanceerd voor bilaterale samenwerkingsprojecten.

Na samenwerkingsakkoorden met Vlaamse buren als Nederland en de Franse Gemeenschap, zet de Vlaamse Gemeenschap zo een nieuw kader op voor een culturele samenwerking met een buurregio. 

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz: “De Franse regio Hauts-de-France en Vlaanderen zijn historisch, socio-economisch en cultureel al sterk verweven. Binnen de muziek- en podiumkunstensector vonden er in de Noord-Franse regio tussen 2010 en 2015 bijvoorbeeld zo’n honderd concerten plaats door Vlaamse artiesten. En in dezelfde periode werden er bijna driehonderd Vlaamse voorstellingen vertoond. Met de nieuwe overeenkomst willen we die bestaande culturele samenwerking verankeren en nieuwe initiatieven tot stand helpen brengen. Daarvoor hebben we een projectoproep gelanceerd voor bilaterale samenwerkingsprojecten.”

Projectoproep

De Vlaamse Gemeenschap en Hauts-de-France lanceren samen een projectoproep voor de brede kunst- en cultuursector. Tot 1 april 2018 kunnen aanvragen voor bilaterale samenwerkingsprojecten worden ingediend, voor culturele en artistieke projecten die plaatsvinden tussen september 2018 en augustus 2019. 

Samenwerkingen moeten bestaan uit minstens twee partners, één uit elke regio, en moeten volledig nieuw of voldoende vernieuwend zijn binnen een reeds bestaande samenwerking. Projecten moeten de uitwisseling en mobiliteit bevorderen van culturele actoren en publiek uit beide regio’s aantrekken. Extra positief zijn projecten die opkomend talent alle kansen bieden. 

Projectaanvragers kunnen een eenmalige subsidie krijgen van 5.000 of 10.000 euro  die wordt gefinancierd vanuit beide regio’s. 

Dien je subsidieaanvraag in uiterlijk op 1 april 2018.

Meer informatie, het reglement en het aanvraagformulier