Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Nieuws

Naar een EU-strategie voor internationale culturele relaties

21.06.2016

Op 8 juni presenteerde de Europese Commissie de nieuwe EU-strategie voor Internationale Culturele Betrekkingen, waarbij de Europese Unie de rol van cultuur erkent als een instrument om mensen dichter bij elkaar te brengen en het wederzijds begrip te versterken.

De strategie is gericht op het stimuleren van de culturele samenwerking tussen de EU en haar partnerlanden en het bevorderen van een wereldorde op basis van de vrede, de rechtsstaat, vrijheid van meningsuiting, wederzijds begrip en respect voor fundamentele waarden. De hoge Vertegenwoordiger van de EU en de Vice-President Federica Mogherini zei: "Culture has to be part and parcel of our foreign policy. Culture is a powerful tool to build bridges between people, notably the young, and reinforce mutual understanding. It can also be an engine for economic and social development. As we face common challenges, culture can help all of us, in Europe, Africa, Middle East, Asia, stand together to fight radicalisation and build an alliance of civilisations against those trying to divide us. This is why cultural diplomacy must be at the core of our relationship with today's world."

Cultuur helpt om de dialoog en het wederzijds begrip te bevorderen. Cultuur is daarom van cruciaal belang in het opbouwen van langetermijnrelaties met landen over de hele wereld. De EU biedt nu een strategisch kader voor dieper en effectieve internationale culturele betrekkingen, alsook een nieuw model voor de samenwerking met de lidstaten, nationale culturele instellingen, particuliere en openbare exploitanten uit de EU en haar partnerlanden, waardoor meer mogelijkheden en synergiën worden gecreëerd en waardoor de sociaaleconomische voordelen worden gemaximaliseerd.


Meer info

Persmededeling