Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Nieuws

Mundaneum, de eerste erfgoedlocatie in België dat het Europees Erfgoedlabel krijgt

04.12.2015
Mundaneum ontvangt Europees Erfgoedlabel
Mundaneum ontvangt Europees ErfgoedlabelMundaneum ontvangt Europees Erfgoedlabel

Na een lange selectieprocedure besliste een onafhankelijke expertenjury op 2 december 2015 om negen sites in heel Europa voor te dragen voor het Europees Erfgoedlabel. Eén van deze sites is het Mundaneum in Bergen. Dit is de eerste site in België die dit label toegekend krijgt.

Het Mundaneum komt in de rij naast sites zoals de Abdij van Cluny, het hart van het oude Athene of het Vredespaleis in Den Haag.

Het Mundaneum is sinds 1993 een archiefcentrum en is sterk verbonden met de Europese identiteit. Het gaat terug tot het einde van de 19e eeuw. Stichters waren twee Belgische juristen, Paul Otlet (1868-1944), geestelijke vader van de documentatie, en Henri La Fontaine (1854-1943), winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Ze profileerden zich als pleitbezorgers van vrede door dialoog en kennisuitwisseling op Europees en internationaal niveau aan de hand van bibliografisch onderzoek. Met het Mundaneum wilden zij wereldwijd beschikbare informatie verzamelen, ongeacht het medium (boeken, kranten, briefkaarten, …) en indelen volgens een systeem dat zij zelf hadden ontwikkeld, nl. de Universele Decimale Classificatie. Het Mundaneum heeft de basis gelegd voor de hedendaagse informatiewetenschap en wordt vandaag beschouwd als de voorloper van internetzoekmachines.

Het Europees Erfgoedlabel is een initiatief van de Europese Commissie. Sites met het Europees erfgoedlabel staan symbool voor de Europese idealen, waarden, geschiedenis en integratie. De negen nieuw voorgedragen sites zullen de twintig andere locaties, die dit label de afgelopen twee jaar hebben gekregen, vervoegen. In februari 2016 zal de Europese Commissie de keuze van de locaties formeel bevestigen en in april 2016 volgt de prijsuitreiking in Brussel.

Lees het volledige verslag van de onafhankelijke jury