Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Nieuws

Draag mee zorg voor immaterieel cultureel erfgoed!

06.09.2019
Draag mee zorg voor immaterieel cultureel erfgoed!
Draag mee zorg voor immaterieel cultureel erfgoed!Draag mee zorg voor immaterieel cultureel erfgoed!

Wil je graag een organisatie of persoon in de kijker zetten die immaterieel cultureel erfgoed (ICE) op een inspirerende manier doorgeeft? Heb je weet van een begeesterend of vernieuwend programma rond borgen van ICE?

Laat het ons weten en stuur je nominatie in via immaterieelerfgoed.be/nl/nomineer. Nomineren kan tot en met 1 oktober 2019.


foto: De Pikkeling - Grupo Folklórico de México Alianza - © Herman Vandenbroeck [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Wat is borgen?

Immaterieel cultureel erfgoed (ICE) en borgen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. ICE is niet-tastbaar erfgoed en daarom is er bewuste actie nodig om het levend te houden en door te geven aan toekomstige generaties. Dat noemen we borgen.

Hoe we ICE borgen, kunnen we leren van elkaar. In het Register van Inspirerende Voorbeelden willen we dan ook inspirerende good practices en programma’s bundelen, telkens voor een periode van drie jaar. Bedoeling is dat anderen inspiratie halen uit deze dynamische lijst.

Wat gebeurt er met jouw nominatie?

De expertencommissie beoordeelt je nominatie en bezorgt een advies aan de Vlaamse minister van Cultuur. Die beslist dan welke inspirerende voorbeelden op het register komen. Vanaf januari 2020 vind je de geselecteerde praktijken op www.immaterieelerfgoed.be

Ook Herman is fan! 

Acteur Herman Verbruggen ging in juni met ons mee naar de inspiratienamiddag ‘Leve immaterieel erfgoed’. Enerzijds verrast door de veelzijdigheid en creativiteit achter ICE, zich anderzijds bewust dat zorg dragen voor ICE absoluut noodzakelijk is, deed hij ter plaatse een oproep om goede praktijken te nomineren (YouTube).

Meer info over immaterieel cultureel erfgoed, de Inventaris Vlaanderen en het Register van Inspirerende Voorbeelden