Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Nieuws

De Beeldcapsule: stem jouw favoriete video naar 2117

12.10.2017
De beeldcapsule
De beeldcapsuleDe beeldcapsule

Bekijk op debeeldcapsule.be meer dan 50 unieke filmpjes over onze vrije tijd. Welke beelden horen absoluut thuis in ons collectief geheugen? Voeg ze toe aan je beeldcapsule en deel ze met jouw vrienden! De vijf meest gekozen fragmenten krijgen een plaats in de ‘Beeldcapsule 2117’.

Nooit eerder werd ons leven zo vaak in beeld en geluid vastgelegd als in de voorbije eeuw. Veel van onze herinneringen zijn te herbekijken op onze smartphone, op dvd of misschien wel op VHS-cassette. Deze beelden gaan verloren als de cassettes en filmrollen waarop ze bewaard worden, niet meer afgespeeld kunnen worden. Ook voor het materiaal dat vandaag ontstaat, is duurzame digitale opslag cruciaal. Om in de toekomst nog van deze beelden te kunnen genieten, moeten we ze digitaliseren en duurzaam bewaren.

Met de Beeldcapsule wil het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) de schat aan audiovisueel archiefmateriaal in Vlaanderen in de kijker zetten en hun relevantie tonen voor vandaag. We delen een vijftigtal unieke archiefbeelden van verschillende media-, erfgoed- en podiumkunstenorganisaties op onze website, waarbij de bezoekers het verleden kunnen instappen. Met 29 partners zoomen we in op het thema ‘Vrije tijd’. De geselecteerde beelden geven niet alleen een beter inzicht in het verleden. De filmpjes leren ons ook iets over onszelf en hoe we onze eigen (vrije) tijd kunnen interpreteren en vormgeven. Samen met onze partners, maar ook met het brede publiek, willen we deze beelden koesteren, tot leven brengen en bewaren voor de toekomst.

Nu is het aan jou om je favoriete video’s te selecteren. Welk filmpje wil jij naar de toekomst sturen? Wat moet er over honderd jaar absoluut nog bekeken kunnen worden? Selecteer je eigen Beeldcapsule en deel ze met je vrienden en kennissen. De 5 meest gekozen video’s gaan in de 'Beeldcapsule 2117'. Deze wordt bekend gemaakt op de UNESCO werelddag van het audiovisueel erfgoed, op 27 oktober 2017.

Stemmen kan tot en met 22 oktober 2017.