Uitvoerder van het kunsten-en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Erfgoedinzicht

Wat

Bij Erfgoedinzicht kunnen organisaties terecht voor de digitale registratie, het beheer en de ontsluiting van hun roerend erfgoedcollectie. De technische infrastructuur van Erfgoedinzicht heeft de volgende kenmerken:

  • een gedeeld professioneel collectiebeheersysteem (Axiell Collections en Adlib voor Windows) inclusief bulkimporttool voor foto’s, Excel importsjabloon, aangepaste registratiemodule voor religieuze collecties en deelcollectiebeschrijvingen, app voor digitaal standplaatsbeheer (Axiell Move), waarin nu al meer dan 1.100.000 erfgoedobjecten geregistreerd zijn;
  • een Digital Asset Management systeem (DAM Picturae), dat foto’s en andere erfgoedgerelateerde bestanden op een centrale locatie opslaat, deelt en organiseert;
  • een dashboard (D:g:t:le) voor gebruikers, waarop alle activiteiten, opleidingen, gebruikershandleidingen, verslagen van de klankbord- en werkgroepen en andere nuttige documentatie over Erfgoedinzicht wordt samengebracht;
  • het webportaal www.erfgoedinzicht.be, waarop nu al meer dan 250.000 erfgoedobjecten samen doorzoekbaar zijn in functie van een dynamisch en waardegebaseerd collectiebeleid.

In­stap­pen

Erfgoedinzicht staat open voor nieuwe partners met een roerend erfgoedcollectie in Vlaanderen. Wanneer een erfgoedbeheerder instapt in Erfgoedinzicht, ondertekent hij een overeenkomst waarin de engagementen van de erfgoedbeheerder en het Departement Cultuur, Jeugd en Media (CJM) duidelijk beschreven zijn.

  • De instap in Erfgoedinzicht is gratis, inclusief minimaal één account of gebruikerstoegang en 20Gb opslagruimte voor digitale bestanden. Bijkomende accounts worden in onderling overleg bepaald en zijn betalend. De opslagkost boven 20Gb is betalend. Deze meerkosten zijn duidelijk beschreven in de instapovereenkomst.
  • Voor kerkbesturen is zowel de instap als de opslagruimte gratis. Kerkbesturen ondertekenen bij instap een vereenvoudigde overeenkomst.