Uitvoerder van het kunsten-en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Experimental Media and Performing Arts Center - New York

OVER EMPAC

Het Curtis R. Priem Experimental Media and Performing Arts Center is een gerenommeerd kunstencentrum dat wetenschappelijke ontdekkingen en technologische en artistieke innovatie samenbrengt om zo nieuwe onderzoeksdomeinen aan te boren en te ondersteunen. Het centrum bevindt zich in upstate New York op de campus van het Rensselaer Polytechnic Institute. EMPAC ontvangt het hele jaar door kunstenaars en onderzoekers om werk te creëren en te presenteren. EMPAC ondersteunt residenties op alle gebieden van time-based arts, waaronder muziek, dans, theater en beeldende kunst. EMPAC beschikt over een state of the art gebouw dat 4 zalen samenbrengt (een theater met 400 zitplaatsen, een concertzaal met 1200 zitplaatsen en 2 flexibele black box studios). EMPAC beschikt ook over talrijke kleinere studio’s en laboruimtes, alles onder één dak. Al deze ruimtes kunnen onafhankelijk van elkaar en tegelijkertijd gebruikt worden, waardoor het centrum zowel evenementen kan organiseren en ruimte kan ter beschikking stellen aan onderzoek en residenties.

WELKE SOORT VAN ONDERSTEUNING?

Residenten verblijven in een appartement op wandelafstand van EMPAC, ze kunnen gebruik maken van state-of-the-art faciliteiten en krijgen steun van het curatorenteam en van experten in audio, video, interactieve interfaces en podiumtechnologieën. Het residentieprogramma biedt een omgeving die de realisatie van complexe werken ondersteunt vanaf de prille beginfase tot de eindfase. 

WIE KAN AANVRAGEN?

EMPAC ontvangt kunstenaars en onderzoekers het hele jaar door om werk te creëren. EMPAC ondersteunt ontwikkelings- en productieresidenties in alle gebieden van time-based arts, waaronder muziek, dans, theater en beeldende kunst, met de nadruk op de integratie van technologie als een artistiek middel en als integraal deel van de inhoudelijke ontwikkeling van een project. 

U dient in als een individuele maker/onderzoeker. U kan kiezen om alleen in te dienen of in samenwerkingsverband met andere professionele culturele werkers en onderzoekers (max. 6 personen). 

DUURTIJD EN TIMING

10 en 18 overnachtingen tussen 1/7/2020 tot 31/12/2020.

De precieze periode wordt beslist in samenspraak tussen de resident en EMPAC. Geef daarom duidelijk aan wat voor soort ondersteuning u nodig hebt en wat uw ideale timing zou zijn.

FINANCIËLE ONDERSTEUNING

  • Een bijdrage van 2 000 euro voor leefkosten
  • Een bijdrage in de reiskosten van 1 500 euro
  • Een productiebudget van 7 000 euro. 

SELECTIECRITERIA

  • Kwaliteit van het ingediende voorstel
  • Groeimogelijkheden en consistentie van het oeuvre
  • Meerwaarde van de residentie voor de praktijk van de aanvrager. Geef aan wat voor ondersteuning u nodig hebt, zodat EMPAC de haalbaarheid van de residentie kan inschatten.

SELECTIEPROCEDURE

De aanvragen worden beoordeeld door EMPAC en CJM.

HOE AANVRAGEN?

Dien in via de webapplicatie KIOSK. De aanvraag moet in het Nederlands en het Engels zijn. 

WANNEER AANVRAGEN?

Dien uw aanvraag uiterlijk op 15/10/2019 in.

VRAGEN?

Met vragen kunt u terecht bij Leen Driesen op het nummer 02 553 69 65 of via e-mail leen.driesen@vlaanderen.be.

REGLEMENT

Lees het PDFvolledige reglement.