Uitvoerder van het kunsten-en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

News

Topstukkenlijst vier nieuwe kunstwerken rijker

04.10.2017
Velamen van de heiligen Harlindis en Relindis (c) Stad Maaseik
Velamen van de heiligen Harlindis en Relindis (c) Stad MaaseikVelamen van de heiligen Harlindis en Relindis (c) Stad Maaseik

Minister van Cultuur Sven Gatz heeft vier belangrijke werken definitief beschermd als topstukken. Het gaat om “Verbazing van het masker Wouse” van James Ensor, “Dood van de heilige maagd” van Nicolas Poussin en de casula en velamen van de heiligen Harlindis en Relindis.

Een topstuk is een roerend goed of een verzameling dat door zijn archeologische, historische, cultuurhistorische, artistieke of wetenschappelijke betekenis voor de Vlaamse Gemeenschap als zeldzaam en onmisbaar wordt beschouwd. Zo’n cultureel erfgoed mag dan niet buiten Vlaanderen worden gebracht zonder toelating van de Vlaamse overheid. De topstukkenlijst bevat de topstukken waarvoor bredere beschermingsmaatregelen zijn uitgevaardigd voor uitvoer, zorg en fysische ingrepen. Er is ook een bijzondere subsidieregeling aan verbonden.

Sven Gatz: “Onze topstukken vormen de belangrijkste erfstukken uit onze geschiedenis, waarvan we het erg zouden betreuren mochten we er niet in lukken om ze in de Vlaamse Gemeenschap verder te bewaren. Door hen op te nemen op de topstukkenlijst zorgen we ervoor dat ook volgende generaties deze belangrijk erfstukken kunnen leren kennen.”

Momenteel staan er 617 topstukken op de lijst, 566 objecten en 51 verzamelingen. Ze zijn verspreid over 170 bewaarplaatsen. Zeventig procent van de topstukken worden bewaard in professionele instellingen. Op de lijst worden nu vier werken toegevoegd.

De Ensor wordt bewaard door het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Het werk van Poussin hangt in de Sint-Pancratiuskerk in Sterrebeek en de casula (kazuifel) en velamen (stola) van de heiligenzussen bevinden zich in de Sint-Catharinakerk van Maaseik.

Lees meer