Uitvoerder van het kunsten-en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

FG 4 – organisatieprocessen

Focusgroep 4 – organisatiestructuren en -processen

De uitdagingen waar erfgoedorganisaties en –instellingen in de 21ste eeuw voor staan zijn divers en groot. Alles tegelijk alleen aanpakken werkt niet langer. Wat betekent dat voor de huidige organisatiemodellen; werken ze nog? Welke nieuwe organisatiestructuren, -attitudes en -processen zijn er nodig in de 21ste eeuw? Welke competenties en profielen zijn daarbij nodig en waar haal je die vandaan? Hoe wordt dit mogelijk gemaakt?

Het thema van de dag wordt ingeleid en gesitueerd [Erfgoedorganisaties in de 21ste eeuw (pdf)] door Jacqueline van Leeuwen. In de voormiddag buigen de deelnemers zich over ‘goed bestuur’. Ter inspiratie wordt de code Bilsen (pdf) gepresenteerd door Joke Schrauwen (UA, medeauteur ‘Goed bestuur voor cultuur’). In de namiddag gaan de deelnemers aan de slag rond de vraag welke de 21-eeuwse kernprocessen zijn van een cultureel-erfgoedwerking.

Hieronder vindt u de verslagen van deze werkgroepen:

Zowel de kern als collega’s uit het ruime cultureel-erfgoedveld zijn hierop aanwezig.

Volgende genodigden waren aanwezig: Rachid Atia; Lynn De Clercq; Jan De Maeyer; Luc Delrue; Liesbeth Kees; Janna Lefevere; Anneke Lippens; Jorijn Neyrinck; Hilde plas; Nele Provoost; An Renard, Isabel Van de Velde; Phillip Van den Bossche; Michel Vermote; Rony Vissers.